1 Şubat 2012 Çarşamba

Terbiye Olan Kaplumbağa Mı Dervişin Kendisi Mi?

"Bir medrese odası, bir derviş ve birkaç kaplumbağa, bir resmi "Kaplumbağa Terbiyecisi" olarak adlandırmaya yetermi..? Resim ve isim, derviş ve kıyafeti, ney ve kaplumbağa. Ressam neyi anlatmak istiyor, ne mesaj vermeye çalışıyor temaşacılara? Kıyafetine bakılırsa ya devlet erkanından yahut eşrafdan biri olsa gerek resmedilen. Peki derviş sarığına, boynunda asılı olan maşasına ve sırtındaki "Fakir Çanağına" ne demeli. Üsküdarda meftun Aziz Mahmut Hüdai (k.s) hazretlerinin hikayesi de malumunuzdur. Hülasası şudur ki. Üftade (k.s) hazretlerinden ders almak isteyen kadı Mahmud'a hazret üzeindeki kadı kıyafetiyle gidip pazarda ciğer satmasını telkin eder. Kadı Mahmut bu vesile ile nefsini terbiye eder ve halkın katındaki makamını Hakkın katında da yükseltmiş olur. Kıssada olduğu gibi resimdeki sahsın nefis terbiyesinde olan bir derviş olduğunu söylemek mümkündür. Sırtındaki "Fakir Çanağı" ise kapı kapı dolaşıp ihtiyacı olmadığı halde yiyecek istemesi içindir. Olay bunla da bitmez ve kendisine beş adet kaplumbağa teslim edilir ve bunları terbiye etmesi istenilir. Kaplumbağalar sese karşı ne kadar duyarlıdır bilinmez ama neyin nağmelerinden anlamadıkları kesindir. Zorluk içinde zorluk. Lakin dervişimiz baş koymuşdur bir kere; ya kaplumbağaları terbiye edecek ya da kendisi terbiye olacakdır. "

durdum da düşündüm tüm gece, bi insan neden kaplumbağaları terbiye etmek istesindi; merakım. terbiye olan kaplumbağalardan n tür bi çıkarı olabilirdi? böyle bi sektör mü vardı, bilmediğimiz. tablolaştığında neredeyse bi servet edecek olması, dervişin bedenini örten o yangın kırmızısı, odaya süzülen saman sarısı o ılık ışık...

araştırmak lazımdı. sadece bi tablo olmaktan uzak olduğunun ispatıydı bi kaç önceki satırlardaki meraktan ötürü oluşan tespitlerim. daha ehl insanların fikrine de danışmalıydı.

bence de tablonun sırrı gerçekten, dervişti; kaplumbağaları terbiye etme yolunda kendini terbiye eden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yiosa siz de yazın...
hatta yazmazsanız küserim, ciddiyim !